MENSTRUACIJA VAM JE TRAJALA KRAĆE NEGO OBIČNO? Evo šta je razlog, ODMAH REAGUJTE

Kada dobijete menstruaciju, ponekad imate osjećaj kao da će trajati vječno. Međutim, kada ona traje kraće nego inače, to može izgledati kao razlog za slavlje.

Ipak, ukoliko se trajanje menstruacije drastično skrati (ukoliko se to od ustaljenog trajanja od sedmice skrati na svega par dana), možda se dešava i nešto mnogo ozbiljnije.

Promijenili ste kontracepcijske pilule

Ukoliko je menstruacija iznenada promijenila obrazac trajanja, to se može desiti ukoliko ste počeli koristiti kontracepcijske pilule ili ako ste promenili one koje ste do sada koristili. To se može desiti zbog blagih hormonalnih razlika u generičkim verzijama pilula, a koje mogu skratiti trajanje menstruacije.

Pored toga, kontracepcijske pilule mogu uticati i na to da menstruacija postane znatno manje obilna nego što je to ranije bio slučaj.

KOJI PAR NA SLICI JE DRUGAČIJI? NIKO NE MOŽE DA SKONTA: Svi su isti, samo se JEDAN RAZLIKUJE

Koristite određene vrste lijekova

Pored kontracepcijskih pilula, određene vrste lekova mogu takođe uticati na vreme trajanja menstruacije, zahvaljujući jedinjenjima koja oni sadrže.

Nesteroidni anti-inflamatorni lijekovi (brufen, naproksen, nurofen i slično), antidepresivi, lekovi za štitnu žlezdu i steroidi mogu skratiti vrijeme trajanja menstruacije.

menstruacija

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je oboljenje kod kojeg žene proizvode previsoke količine muških hormona, a što može potisnuti ovulaciju. Kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika, neredovna menstruacija nije uopše neuobičajena pojava. Takođe, može doći i do perioda kada menstruacija u potpunosti izostane, a sve zbog neuravnoteženog nivoa hormona.

Ukoliko imate sindrom policističnih jajnika onda postoji mogućnost i da imate ciste na jajnicima, preteranu maljavost, akne, prekomernu težinu, a postoje i velike šanse da ste neplodni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

JANA IMA OGROMAN DVORAC U AUSTRIJI, ZAVIDI JOJ CIJELA ESTRADA: Pogledajte kako izgleda, OD PRIZORA PADAJU VILICE (FOTO)

OTEKLE SU MI NOGE, SVEKRVA MI JE DALA ODLIČAN SAVJET: Ovo je najbolji lijek, DJELUJE ODMAH!