RAK JAJNIKA NE ŠUTI, ALI JE JAKO TIH: Ovo su 4 rana SIMPTOMA koje svaka žena MORA DA ZNA!

Rak jajnika nastaje kada stanice jajnika postaju maligne i počnu se razvijati u tumore. Ova vrsta raka je poznata kao tihi ubojica zbog nedostatka vidnih simptoma i poteškoća da bude otkriven sa rengenom.

Iako je najčešći u žena u pred menopauzi, sve više slučajeva pokazuju povećanu učestalost kod žena u 30-im i 40-im godinama, možda čak i mlađim.

Istraživanja iz Velike Britanije su otkrila da rano otkrivanje raka može drastično povećati šanse za opstanak, stoga obratite pažnju na svoje tijelo i redovno posjećujte svog liječnika.

OVA ŽENA JE SMRŠALA 50 KILOGRAMA I SAD SE UDAJE ZA MILIJARDERA: Sad je zanosna ljepotica koja sve OBARA S NOGU, ŠOK! (FOTO)

Stvar je u tome da rak jajnika ne šuti, ali je jako tih. Trenutno ne postoji nijedan pouzdan test, bris, pa čak i krvni testovi često daju lažne negacije. Drugi problem je da mnogi od simptoma su pogrešni i ukazuju na druge bolesti, kao što su IBS (sindrom iritabilnog crijeva).

Novija istraživanja pokazuju da postoje znakovi i simptomi raka jajnika u ranoj fazi, a kao žene, moramo biti pažljive i znati kada djelovati…

rak-jajnika

4 Simptomi koji mogu biti znakovi raka jajnika:

Uporna nadutost 

Ako primijetite stalnu nadutost stomaka, koja traje duže od tri sedmice, može biti rani simptom raka jajnika, mada ovakvi simptomi mogu upućivati na mnoge želučane probleme. Bilo kako bilo, ako nadutost traje duže vrijeme, javite se liječniku.

nadutost

Bol u donjem trbuhu i zdjelici 

Razmislite o svim područjima bola, Moguće je da osjećate menstrualne grčeve u donjem trbuhu, prsnoj regiji, možda čak i na donjem dijelu leđa. Dok je ista bol za vrijeme menstruacije normalna, uporna bol koja vas prati i nakon menstuacije opet, duže od tri sedmice ili više, može biti rani znak raka jajnika. Ovaj simptom je posebno važan za žene prije menopauze jer menstrualne tegobe mogu trajati duže nego inače.

bolest

Gubitak apetita / brzi osjećaj sitosti 

Ako primijetite značajan pad vašeg apetita duže od tri sedmice, razgovarajte sa svojim liječnikom. Iako to može biti znak cijelog niza želučanih problema, crijeva i crijevnih problema, to također može značiti i rak jajnika.

gubitak-apetita

Pojačana potreba za mokrenjem 

Ako se nađete u posjeti prijateljima, i bez obzira što niste unosili neku tekućinu ili ste u redu jednu minutu i hitno trebate mokriti sljedeću, možda imate rane faze raka jajnika.

toalet2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

MARIJA JE IMALA 500 KILOGRAMA, KAD VIDITE KAKO IZGLEDA NEĆE VAM BIT DOBRO: Od njene figure padaju vilice

BLAM SLIKE MAYE BEROVIĆ, EVO KAKO JE IZGLEDALA PRIJE OPERACIJA! Ovakva se nikada ne bi udala! (FOTO)